ibs kostråd belly balance
Trött på kostråd som inte hjälper magen?

Har du provat allt som går för att få en lugn mage? Prövat alla kostråd som finns och inget hjälper? Har du testat att utesluta gluten? Laktos? Kolhydrater? Ätit probiotika? Utan resultat? Har du fortfarande ballongmage efter lunch? Eller behöver du fortfarande springa på toaletten mitt i natten eller kanske mitt i maten? Eller kanske att du fortfarande är förstoppad och svullen? Det skulle kunna vara så att du har IBS och då hjälper inte enstaka punktinsatser. Kanske lindras symtomen under en kortare period och du märker en kortvarig effekt, men sedan kommer symtomen alltid tillbaka och livet känns ganska desperat och surt.

Stressmage, ballongmage, mjölkmage – IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom vilket betyder att man inte hittar några fel i tarmarna, de fungerar bara inte riktigt som de ska. Cirka 15-20 % av världens befolkning har IBS och merparten av de som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland män är mörkertalet stort delvis beroende på att färre män söker vård. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen IBS. Det har länge varit känt att psykologiska faktorer har betydelse vid IBS och att oro och stress kan förvärra sjukdomen.

Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Tidigare har konkreta kostråd saknats inom vården vilket resulterat i generella råd som att justera fibermängden, ta bort laktos eller i värsta fall inte några råd alls.

Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Ärftlighetsfaktorn är ca 20-50 %. Därtill finns flera teorier som innefattar störningar i tarmmotoriken, defekt gastransport, glest filter i nervsystemet mellan mage och hjärna, förändringar i tarmfloran och låggradig inflammation i tarmslemhinnan.

De flesta uppger att de antingen haft magproblem så länge de kan minnas, att de fått diagnos när de var kring 20 år, efter en magsjuka/infektion eller efter en period av långvarig stress eller trauma. Många upplever att stress och oro förvärrar symtomen och man har därför trott att sjukdomen enbart varit psykosomatisk. Det vi vet nu är att flera faktorer samverkar och att kost och stress är av direkt avgörande betydelse för IBS-symtomen.

I Sverige har standardiserad behandling av IBS länge saknats. Sedan några år finns nu kostbehandlingen FODMAP som enligt vetenskapliga studier hjälper 75 % av personer med IBS. Vi har de senaste åren framgångsrikt behandlat tusentals personer med hjälp av FODMAP. Kostbehandlingen används i Programmet Magbalans i kombination med mindfulness, andningsövningar och stresshantering. För bästa resultat är det viktigt att behandlingen görs på rätt sätt, antingen tillsammans med en dietist eller genom ett medlemskap hos Belly Balance.

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance