Så vet du att du har IBS

Vad är IBS? Du kanske har du fått höra av din läkare att IBS inte finns, och även om det gjorde det går det ändå inte att göra något åt det? Det är fel! IBS finns i allra högsta grad och är en riktig diagnos. Det är en av världens vanligaste sjukdomar och drabbar 15-20 % av befolkningen. Drygt 70 % av de som drabbas är kvinnor och gemensamt för dem är att de ofta har personlighetsdraget “duktig flicka”, vilket genererar en stark inre stress.

Här är några tecken på att du kan ha IBS:

  • Du måste byta byxor efter lunch eftersom magen sväller till dubbel storlek.
  • Kollegorna kommenterar din knorrande mage EFTER lunch – då trodde man kanske att hungern borde ha lagt sig…
  • Du tänker mer på din mage än på ditt jobb, sambo eller familj. Du kalibrerar förmodligen dagen efter magen, hoppar över saker, tar andra vägar, ställer in sociala evenemang osv.
  • Du får lämna måltiden akut för att springa på toaletten. Knappt hann något komma in förrän något annat behövde komma ut.
  • Din doktor säger “jaha, vi hittar inga fel här så du får nog leva med de där gaserna”
  • Du är inte gluten- eller laktosintolerant, men känner dig uppblåst och konstig när du dricker mjölk och äter bröd.

Fem vanliga symtom vid IBS.

Det finns bra hjälp att få

Om det känner igen dig i något av ovanstående så kan du ha IBS. I så fall ska du gå till din läkare. Och vet inte hen vad IBS är så får du gå till en annan läkare som tar dig och dina symtom på allvar. Där ska du ta ett test för celiaki eller glutenintolerans. Därefter är det fritt fram att prova kostbehandlingen FODMAP som hjälper 75 % av alla med IBS. I vår behandling kombinerar vi kostbehandlingen FODMAP med stresshantering.

Det går att få en lugnare och gladare mage med rätt hjälp!

Av Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance