Bästa efterrätten- smulpaj

Hej på er! Här kommer ett tips på en god, enkel och FODMAP-vänlig efterrätt som jag och min pojkvän brukar bjuda på när vi har gäster. Det jag gillar allra mest med paj är att det går att variera både fyllning och tillbehör. Jag brukar oftast fylla min paj med hallon, blåbär eller en mix av dem. Rabarber är också en favorit, men det får vänta tills det blir säsong. –>

Smulpaj med hallon

(4-6 portioner)

Ingredienser

1 1/2 dl glutenfri mjölmix

1 1/2 dl havregryn

1 dl socker

100 g smör/ margarin

225g (1 paket) hallon

Gör så här

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda glutenfri mjölmix, havregryn och socker i en bunke. Om ni är i elimineringsfasen, välj bort havregryn och dubbla mängden glutenfri mjölmix. Dela smör/ margarin i tärningar och lägg i bunken. Arbeta ihop degen med fingrarna till en smulig massa. Smöra en stor pajform eller flera små och täck botten med hallonen. Smula degen över hallonen och grädda sedan pajen tills den fått en fin färg, cirka 20 minuter.

Till servering

Laktosfri- vaniljsås, grädde eller glass.

 

Vad brukar ni bjuda på för fika/ efterrätt när ni har gäster över? 🙂 / Lina