Elimineringsfasen

Äntligen måndag! Som jag har väntat på denna dag. Idag har jag jobbat min tionde dag i sträck och härligt nog väntar nu lite ledighet. Jag har mycket att se fram emot de kommande dagarna, spa med pojkvännen på torsdag och  besök från Göteborg i helgen. Det här kommer att bli en bra vecka, det känner jag på mig!:)

Idag tänkte jag berätta för er vad elimineringsfasen innebär samt dela med mig av lite tips på hur man kan förbereda sig innan man kör igång med kostbehandlingen FODMAP.

Elimineringsfasen går ut på att man ska utesluta symtombildande kolhydrater (FODMAPs) ur kosten, med syftet att magen ska bli lugn. För att magen ska få möjligheten att bli så bra som möjligt rekommenderar IBS-skolan att man ska leva efter elimieringsfasens riktlinjer i fyra till sex veckor. Men vilka är dessa kolhydrater då?  FODMAP står för Fermenterbara Oligo-Di och Monosackarider samt Sockeralkoholer (Polyols) vilka delas in i fyra olika grupper: fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Livsmedel som hör till dessa grupper och som jag kommer att utesluta/ byta ut är bland annat: mejeriprodukter (laktos) såsom yoghurt & grädde, frukter & bär (fruktos) begränsa mängd och utesluta exempelvis äpple & mango, sädesslag & lök (oligosackarider) som finns i bröd, pasta & de flesta löksorterna. Sist med inte minst kommer jag att utesluta livsmedel sötade med sötninsgsmedel som slutar på -ol  som bland annat finns i tuggummi samt vissa frukter och grönsaker såsom avokado &  svamp (sockeralkoholer).

Det krävs såväl tid som engagemang vid en kostförändring och för att allt ska gå så smidigt som möjligt har jag förberett mig på lite olika sätt. Nedan följer en checklista över mina förberedelser:

  • Läs igenom IBS-skolans framtagna listor över vilka livsmedel som är godkända och icke godkända under elimineringsfasen.

  • Gå igenom skafferi, kyl och frys för att undersöka vilka basvaror som måste bytas ut.

  • Skriv en inköpslista när du går till affären för undvika att du missar något.

  • Planera din första dag genom att ta fram recept för middag och lunch, samt inhandla ingredienser till måltiderna. Om du har brist på inspiration så kan du välja ut recept från IBS-skolans veckomenyer eller söka efter maträtter i deras receptbank.

  • Ladda ner och bekanta dig med Belly Balance App, i denna kan du snabbt ta reda på om ett livsmedel är godkänt eller inte. Appen är ett perfekt hjälpmedel när du är på språng.

    Nu känner jag mig redo att köra igång! Det är med spänning och förväntan som jag nu ska ta mig an kostbehandlingen på riktigt. / Lina