Banankaka
Banankaka
Min mormors paradkaka, som väcker barn- domsminnen. Saftig och god med crunch av valnötter. Egentligen ska brunprickiga bananer användas, men det går lika bra med dem som är gula och mer FODMAP-vänliga.
Banankaka
Banankaka
Min mormors paradkaka, som väcker barn- domsminnen. Saftig och god med crunch av valnötter. Egentligen ska brunprickiga bananer användas, men det går lika bra med dem som är gula och mer FODMAP-vänliga.
Portioner
1kaka
Portioner
1kaka
Ingredienser
  • smör till formen
  • Glutenfritt ströbröd
  • 100g smör
  • 2 bananer
  • 100g valnötter
  • 2 ägg
  • 2dl strösocker
  • 4msk laktosfri grädde
  • 2 1/2dl glutenfri fin mjölmix
  • 1/2tsk bikarbonat
  • 2tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljsocker
  • 1/2tsk salt
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en avlång bakform. Smält smöret. Mosa bananerna och hacka valnötterna grovt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bananer, smör, grädde och de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  2. Låt kakan svalna i formen ca 5 minuter innan den stjälps upp.