Butter curry med kikärtor
Låt inte ingredienslistan avskräcka dig. Det här är en riktigt god curry som smakar precis som en curry ska göra!
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 6 cm ingefära
  • 1 tsk torkad ramslök
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 1/2 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 msk jordnötssmör
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 1/2 zucchini
  • 1 förp. kikärtor à 380 g
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 lime saften
  • 1 kruka koriander hackad
  • chiliflakes
  • rapsolja
Portioner
port
Ingredienser
  • 3 salladslökar gröna delen
  • 6 cm ingefära
  • 1 tsk torkad ramslök
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 1/2 tsk malen koriander
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 msk jordnötssmör
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 1/2 zucchini
  • 1 förp. kikärtor à 380 g
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 lime saften
  • 1 kruka koriander hackad
  • chiliflakes
  • rapsolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Mixa salladslök, ingefära, ramslök, 1 tesked vitlöksolja och vatten till en slät puré. Fräs spiskummin, koriander, kanel, kardemumma och cayennepeppar i rapsolja ca 30 sekunder i en gryta eller traktörpanna. Tillsätt lökpurén och rör om. Blanda i gurkmeja och fräs tills blandningen är väl rostad, ca 3 minuter. Rör om då och då.
  2. Tillsätt jordnötssmör och häll på kokosmjölk, vatten och fond. Rör om tills allt löst upp sig.
  3. Kärna ur och tärna paprikan, skala och slanta morötterna. Skär zucchinin i halvmånar. Tillsätt grönsaker, avrunna kikärtor, salt och socker. Rör om, täck med lock och låt puttra i 5 minuter. Sänk värmen och koka ytterligare ca 5 minuter.
  4. Blanda ner limesaft och koriander och smaka av med chiliflakes. Fortsätt sjuda ytterligare 3–4 minuter tills curryn tjocknar.
  5. Ät som den är eller servera med ris eller bröd.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.