Cheesecake med lingon och kardemumma
God bjudkaka som får smak och doft av jul med kardemumma och pepparkakor.
För mindre julig touch kan du använda glutenfria digestivekex i stället
Portioner |
kaka
|
Ingredienser
- 150 g smör
- 300 g glutenfria pepparkakor eller digestivekex 1 tsk vaniljsocker
- 400 g laktosfri philadelphiaost
- 2 dl laktosfri turkisk yoghurt
- 2 ägg
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 msk Maizena majsstärkelse
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl rårörda lingon
- Garnering
- lingon färska eller frysta
Ingredienser
|
Instruktioner
- Botten: Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem till ett nt smul, eller mixa dem i en matberedare. Blanda krosset med det smälta smöret. Tryck ut bland- ningen i botten och en bit upp på kanterna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser, utom lingonen, till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och droppa sedan ner lingonen.
- Rör runt med skaftet på en sked så att lingonen bildar ett mönster. Grädda mitt i ugnen 50–60 minuter, tills kakan precis stelnat. Låt svalna och garnera kakan med lingon.