Chèvre- och basilikapaj
Paj är perfekt att frysa in och ta med som lunchlåda. Det går bra att ersätta durra- och majsmjöl med siktat dinkelmjöl.
Portioner |
port
|
Ingredienser
Pajskal
- 1 ½ dl durramjöl
- 1 ½ dl majsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 50 g rumsvarmt smör
- 1 dl laktosfri mjölk
Fyllning
- 250 g färsk eller fryst broccoli
- 8 soltorkade tomater
- 150 g färsk spenat
- 3 msk pinjenötter
- 3 ägg
- 3 dl laktosfri matlagningsgrädde
- 125 g chèvre där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
- eller mjölk
- 1 kruka hackad basilika
- smör
- salt
- nymalen svartpeppar
- nymalen svartpeppar
Ingredienser
Pajskal
Fyllning
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10–15 minuter.
- Skär broccoli och tomater i bitar. Fräs spenaten i lite smör i en stekpanna. Rosta pinjenötterna i torr panna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg spenat, broccoli, basilika, soltorkade tomater och pinjenötter i pajformen och häll över äggstanningen. Skiva chèvren och lägg överst på pajen.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med en grönsallad.
Receptanteckningar
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.