Chèvre- och basilikapaj
Paj är perfekt att frysa in och ta med som lunchlåda. Det går bra att ersätta durra- och majsmjöl med siktat dinkelmjöl.
Chèvre- och basilikapaj
Paj är perfekt att frysa in och ta med som lunchlåda. Det går bra att ersätta durra- och majsmjöl med siktat dinkelmjöl.
Portioner
4-6port
Portioner
4-6port
Ingredienser
Pajskal
  • 1 ½dl durramjöl
  • 1 ½dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50g rumsvarmt smör
  • 1dl laktosfri mjölk
Fyllning
  • 250g färsk eller fryst broccoli
  • 8 soltorkade tomater
  • 150g färsk spenat
  • 3 msk pinjenötter
  • 3 ägg
  • 3dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 125g chèvredär innehållet av laktos är max 1 g/100 g
  • eller mjölk
  • 1 kruka hackad basilika
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • nymalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga lite lätt med en gaffel. Förgrädda skalet i ugnen i 10–15 minuter.
  2. Skär broccoli och tomater i bitar. Fräs spenaten i lite smör i en stekpanna. Rosta pinjenötterna i torr panna. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg spenat, broccoli, basilika, soltorkade tomater och pinjenötter i pajformen och häll över äggstanningen. Skiva chèvren och lägg överst på pajen.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med en grönsallad.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.