Chokladknäck
Ljuvligt god chokladknäck.
Instruktioner
- Ställ ut knäckformar på en bricka eller plåt. Fyll botten i formarna med finhackad mandel.
- Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124 grader. Eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 15–30 min. Tillsätt smör och rör om ordentligt.
- Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i knäckformarna. Låt stelna. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.
- Tips! Knäcken kan mot slutet bli svår att hälla i formarna. Då kan man istället hälla upp den på bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och skiva dem när de svalnat.