Citronrisotto Verde
Det perfekta tillbehöret till tofu eller linsbiffar. Lägg ner grönsaker som zucchini, spenat, haricots verts och svarta bönor så har du en hel rätt! Vegan? Byt osten mot ett veganskt alternativ.
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • ½ dl olivolja
  • ½ citron rivet skal
  • 1 liter vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1-2 dl riven parmesan
  • 50 g rucola
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • ½ dl olivolja
  • ½ citron rivet skal
  • 1 liter vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1-2 dl riven parmesan
  • 50 g rucola
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 1
Betyg: 3
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Blanda olivolja och rivet skal av citron i en liten skål och låt dra medan du gör risotton.
  2. Värm vatten och fond i en kastrull. Fräs salladslöken mjuk i olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den tar färg.
  3. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa någon minut. Häll på vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.Tillsätt den varma buljongen, lite i taget. Börja med 3–4 dl och ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rörom ofta och sänk värmen. Risotton ska bli lös med en kärna i riset som ger visst tuggmotstånd. Det tar ca 20 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar. Skär rucolan i mindre bitar (spara några hela till garnering). Vänd ner rucolan i risotton. Fördela på tallrikar, skeda över citronolivoljan och garnera med rucola och parmesan.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.