Dinkelbröd
Instruktioner
- Smula ner jästen i en stor bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt och mjöl (spara 1⁄2 dl till utbakningen). Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter i en hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar. Jäs till dubbel storlek under bakduk ca 30 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 3 delar och forma till runda limpor. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda brödformar (1,5 liter). Jäs under bakduk i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk för en knaprig skorpa.
Receptanteckningar
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”