Dinkelsurdegsbröd
För den inbitne surdegsfantasten följer här ett recept på surdegsbröd som är bakat med enbart dinkelmjöl. Det finns även att köpa på vissa bagerier.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 3 tim
Portioner
bröd
Ingredienser
Surdegsgrund
  • 0,75 dl siktat dinkelmjöl
  • 0,75 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
Steg 2
  • 2,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl ljummet vatten
1 Bröd
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 200 g dinkelsurdeg
  • 2 msk ljus sirap
  • 10 g färsk jäst
  • 400 g siktat dinkelmjöl (ca 6½ dl)
  • 2 tsk salt
Tillagningstid 3 tim
Portioner
bröd
Ingredienser
Surdegsgrund
  • 0,75 dl siktat dinkelmjöl
  • 0,75 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
Steg 2
  • 2,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 1 dl ljummet vatten
1 Bröd
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 200 g dinkelsurdeg
  • 2 msk ljus sirap
  • 10 g färsk jäst
  • 400 g siktat dinkelmjöl (ca 6½ dl)
  • 2 tsk salt
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Surdegsgrund
  1. Blanda allt till en trögflytande smet och häll i en enliters glasburk. Låt burken stå i 2-4 dagar i rumstemperatur. Öppna burken och rör om två gånger varje dag.
  2. När degen börjar bubbla och har en lätt syrlig och frisk doft är det dags för nästa steg.
Steg 2
  1. Rör i alla ingredienserna i den första satsen surdeg och låt burken stå ytterligare 1-2 dygn. När det bubblar och luktar syrligt är den färdig.
  2. Förvara surdegen i kylen i en burk med lock. Ta fram och mata den en gång i veckan med ½ dl ljummet vatten, 1 msk siktat dinkelmjöl och 1 msk fullkornsdinkelmjöl. Rör om noga.
1 Bröd
  1. Häll vatten, olivolja, surdeg, sirap och jäst i köksmaskinens bunke, tillsätt mjölet. Arbeta degen smidig på låg hastighet ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa under plastfolie i minst 2 timmar. Om den jäser upp till kanten, tryck bara ned den igen.
  2. Baka ut till valfri form och låt jäsa till dubbel storlek på mjölad duk eller i korg. Grädda i 220˚ i mitten av ugnen i ca 35 min. Brödet är färdiggräddat när det har en kärntemperatur på 97˚. Ha gärna lite vatten i en form på botten i ugnen så att brödet får en krispigare yta
  3. Småfrallor gräddas i 12-16 minuter beroende på storlek.