Fänkålsrisotto med misostekt ostronskivling
Tillagningstid | 45 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 2 st fänkål á 250 g
- 2 st salladslökar gröna delen
- 2 msk rapsolja
- 2 msk rörsocker
- 1 msk vit balsamvinäger
- 0,5 tsk salt
- 1,5 l vatten
- 3 st grönsaksbuljongtärningar
- 3 msk smör
- 5 dl arborioris
- 2 dl vitt vin
- 2 dl riven parmesanost
- salt
- peppar
- 200 g ostronskivling
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk brun misopasta
- 0,5 msk vit balsamvinäger eller risvinäger
- 1 tsk ljus sirap
- 2 msk rapsolja
- 65 g rucola till servering
- färsk timjan till servering
- citronklyftor till servering
Ingredienser
|
Instruktioner
- Skölj fänkålen och skär bort toppstammarna och spara. Halvera och skär bort den hårda roten. Skär resten av fänkålen i tunna skivor.
- Finhacka salladslöken och skiva fänkålsstammarna.
- Fräs den skivade fänkålen i rapsolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt rörsocker, vinäger och salt. Låt fräsa i ytterligare 2–3 minuter på låg värme. Ställ åt sidan.
- Ansa och skär ostronskivlingen i tunna skivor. Rör ihop soja, misopasta, vinäger och sirap.
- Fräs svampen i rapsolja på medelvärme tills den får lite färg. Ta från värmen och häll på sojablandningen. Ställ åt sidan.
- Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ta från värmen.
- Fräs salladslök och fänkålsstammarna i smör i en stor kastrull på låg värme tills löken mjuknar.
- Tillsätt riset och låt fräsa några minuter. Häll i vinet och låt koka tills allt vin kokat in. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner rucolan i risotton och toppa med karamelliserad fänkål, misofräst svamp och färsk timjan. Servera med citronklyftor.