Fänkålsrisotto med misostekt ostronskivling
Fänkålsrisotto med misostekt ostronskivling
Portioner
4port
Tillagningstid
45min
Portioner
4port
Tillagningstid
45min
Ingredienser
  • 2st fänkålá 250 g
  • 2st salladslökargröna delen
  • 2msk rapsolja
  • 2msk rörsocker
  • 1msk vit balsamvinäger
  • 0,5tsk salt
  • 1,5l vatten
  • 3st grönsaksbuljongtärningar
  • 3msk smör
  • 5dl arborioris
  • 2dl vitt vin
  • 2dl riven parmesanost
  • salt
  • peppar
  • 200g ostronskivling
  • 1msk japansk soja
  • 1tsk brun misopasta
  • 0,5msk vit balsamvinäger eller risvinäger
  • 1tsk ljus sirap
  • 2msk rapsolja
  • 65g rucolatill servering
  • färsk timjantill servering
  • citronklyftortill servering
Instruktioner
  1. Skölj fänkålen och skär bort toppstammarna och spara. Halvera och skär bort den hårda roten. Skär resten av fänkålen i tunna skivor.
  2. Finhacka salladslöken och skiva fänkålsstammarna.
  3. Fräs den skivade fänkålen i rapsolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt rörsocker, vinäger och salt. Låt fräsa i ytterligare 2–3 minuter på låg värme. Ställ åt sidan.
  4. Ansa och skär ostronskivlingen i tunna skivor. Rör ihop soja, misopasta, vinäger och sirap.
  5. Fräs svampen i rapsolja på medelvärme tills den får lite färg. Ta från värmen och häll på sojablandningen. Ställ åt sidan.
  6. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ta från värmen.
  7. Fräs salladslök och fänkålsstammarna i smör i en stor kastrull på låg värme tills löken mjuknar.
  8. Tillsätt riset och låt fräsa några minuter. Häll i vinet och låt koka tills allt vin kokat in. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
  9. Vänd ner rucolan i risotton och toppa med karamelliserad fänkål, misofräst svamp och färsk timjan. Servera med citronklyftor.