färsfylld paprika
Färsfylld paprika med tzatziki
Den här rätten går att göra med vilken färs som helst. Tzatziki till görs på vitlöksolja. För extra vitlökssmak kan du rosta vitlök i olja först och ta bort bitarna innan du steker grönsaker och färs.
färsfylld paprika
Färsfylld paprika med tzatziki
Den här rätten går att göra med vilken färs som helst. Tzatziki till görs på vitlöksolja. För extra vitlökssmak kan du rosta vitlök i olja först och ta bort bitarna innan du steker grönsaker och färs.
Portioner
4
Portioner
4
Ingredienser
  • 4 stora paprikorgärna i olika färger
  • 2 salladslökargröna delen
  • valfri olja
  • 500g quorn-lamm-, kyckling- eller nötfärs
  • 1 burk skalade hela tomater400 g
  • 1msk koncentrerad kycklingfond
  • 1/2dl tomatpuré
  • 1tsk torkad timjan
  • 1tsk torkad basilika
  • salt och svartpeppar
  • 150g fetaosteventuellt laktosfri
  • 2msk olja
  • 2tsk torkad oregano
  • Tzatziki
  • 1/2 gurka eller zucchini
  • 2dl laktosfri turkisk yoghurt
  • 1msk vitlöksolja
  • salt och svart- eller vitpeppar
  • Till servering
  • 150g rucola
  • 1 ask cocktailtomater250 g
Instruktioner
  1. Dela paprikorna på längden och kärna ur dem. Skär av en liten bit i botten så att de kan stå stadigt. Droppa lite olivolja i paprikorna och ställ dem i en ugnssäker form. Baka i ugnen på 200° ca 25 minuter.
  2. Finhacka salladslöken och fräs den glansig i lite olja. Tillsätt färsen och fräs den smulig på ganska hög värme. Tillsätt tomater, fond, tomatpuré, timjan, basilika, salt och peppar. Låt puttra ca 30 minuter. Mosa fetaosten med olja och oregano. Lägg färsen i paprikahalvorna och fördela fetaost-krämen ovanpå. Höj värmen till 225° och gratinera till fin färg, 10–15 minuter.
  3. Tzatziki: Riv gurkan el zucchini grovt och låt rinna av på hushållspapper. Blanda med yoghurt, olja, salt och peppar. Servera med rucola- och tomatsallad.