Fiskgratäng med potatismos och räkor
Tillagningstid | 50 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
Mos
- 10-12 potatisar
- 2 dl laktosfri mjölk
- 25 g smör
- 1 äggula
- salt och vitpeppar
Fisk
- 500-600 g torskfilé
- 500 g räkor med skal
- dill
Sås
- 2 msk smör
- 1 msk glutenfritt mjöl
- 1 dl vitt vin
- 0,5 dl fiskspad
- 1 tsk dragon
- salt och vitpeppar
- 2-3 dl laktosfri matlagningsgrädde
- 1-2 msk citronsaft
Ingredienser
Mos
Fisk
Sås
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och vitpeppar. Vispa till ett slätt mos, smaka av.
- Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och täck över fisken med bakplåtspapper. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter. Häll av fiskspadet i en skål.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ut mjölet och späd med vin och fiskspad. Låt puttra ihop 2-3 minuter på svag värme. Tillsätt dragon, salt, peppar och grädde. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och smaka av.
- Skala räkorna och fördela över fisken, spara några till garnering. Klicka eller spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
- Garnera med räkor, dill och citron. Servera med en god sallad.