Fiskgratäng med potatismos och räkor
Fiskgratäng med potatismos och räkor
Portioner
4port
Tillagningstid
50min
Portioner
4port
Tillagningstid
50min
Ingredienser
Mos
  • 10-12 potatisar
  • 2dl laktosfri mjölk
  • 25g smör
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar
Fisk
  • 500-600g torskfilé
  • 500g räkormed skal
  • dill
Sås
  • 2msk smör
  • 1msk glutenfritt mjöl
  • 1dl vitt vin
  • 0,5dl fiskspad
  • 1tsk dragon
  • salt och vitpeppar
  • 2-3dl laktosfri matlagningsgrädde
  • 1-2msk citronsaft
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och vitpeppar. Vispa till ett slätt mos, smaka av.
  2. Skär fiskfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta, peppra och täck över fisken med bakplåtspapper. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter. Häll av fiskspadet i en skål.
  3. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ut mjölet och späd med vin och fiskspad. Låt puttra ihop 2-3 minuter på svag värme. Tillsätt dragon, salt, peppar och grädde. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och smaka av.
  4. Skala räkorna och fördela över fisken, spara några till garnering. Klicka eller spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  5. Garnera med räkor, dill och citron. Servera med en god sallad.