Fläskfilé i örtsås och pressgurka
Tillagningstid | 70 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 500 g fläskfilé
- salt och svartpeppar
- 2 msk msk smör
- 12-16 potatisar
- olivolja eller rapsolja
- 1,5 dl lagrad ost riven
- 4 tomater
Sås
- 2 dl laktosfri crème fraiche
- 2 dl steksky/vatten
- 2 msk kalvfond Bong
- 1-2 msk konjak
- 1 tsk torkad dragon
- 1 tsk torkad salvia
- tabasco efter smak
- salt och svartpeppar
Pressgurka
- 1 gurka
- 3 krm salt
- 2 msk ättiksprit
- 1 dl vatten
- 4 msk socker
- 0,5 krm vitpeppar
- 2 msk finhackad persilja
Ingredienser
Sås
Pressgurka
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva fläskfilén, salta och peppra. Bryn den gyllenbrun i smör. Lägg skivorna i en ugnsfast form. Häll i lite vatten i stekpannan och ta tillvara på 2 dl av skyn.
- Skär potatisen i klyftor, lägg i en ungsäker form. Ringla över olivolja eller en god rapsolja. Salta och peppra. Kan även kryddas upp med lite örter färska el torkade. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 20-40 min.(rör om då och då)
- Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, koka upp under omrörning. Smaka av med tabasco, salt och peppar.
- Häll såsen över köttet. Strö över osten, gratinera ca 10 minuter, tills den fått fin färg.
- Garnera gärna med färsk dragon och salvia. Servera med pressgurka och en härlig tomatsallad.
- Tips: Ställ in fläskfilén i ugnen när det är 10 min kvar på potatisen så blir dom klara samtidigt.
Pressgurka
- Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Lägg den i en vid skål, strö över salt och blanda. Lägg sedan ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet. Blanda en lag av ättikspriten,vatten, socker, peppar och persiljan. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en mindre skål och häll över lagen. Låt stå någon timme innan servering.