Grillade lammracks med tzatziki och klyftpotatis
Grillade lammracks med tzatziki och klyftpotatis
Portioner
4port
Tillagningstid
70 min
Portioner
4port
Tillagningstid
70 min
Ingredienser
  • 750-800g lammracks
  • 6kvistar rosmarin
  • 6kvistar oregano
  • 5kvistar timjan
  • torkad ramslök eller salladslökgröna delen
  • 12-16 potatisar
  • 2 citroner
Tzatziki
  • 2dl zuccini
  • 3dl laktosfri grekisk yoghurt
  • ramslök (torkad el färsk) el salladslök
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
Instruktioner
  1. Skär små fickor i lammet som du fyller med hela kvistar av örterna. Finhacka resten av örterna och blanda med torkad ramslök (efter smak), el salladslök. Gnid in blandningen på lammet, salta och peppra, ringla över olivolja. Låt vila i rumstemperatur tills grillning.
  2. Riv zuccinin grovt, krama ur vätskan ordentligt med händerna. Blanda ner i yoghurten. Ha i önskad mängd ramslök (torkad el färsk) el salladslök. Rikligt med salt, peppar och en skvätt olivolja. Rör om ordentligt, ställ i kyl, ta fram vid servering.
  3. Sätt ugnen på 225 grader Skär potatisen i klyftor. Lägg i en ungsäker form. Ringla över olivolja (eller en god rapsolja) Salta och peppra. Kan även kryddas upp med lite örter färska el torkade, (tex herbes de provence) och ramslök i önskad smak. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 20-40 min, rör om då och då.
  4. Grilla lammracksen på hög värme, ca 10-12 min på vardera sida. Låt köttet vila på ett fat under folie i ca 10 min.
  5. Gott att servera till: Dela citronen på mitten och grilla några minuter. Smaken blir därmed sötare, pressas jämnt över lammet. Skär upp köttet och servera.
  6. Tips: Vill du tillaga i ugn, sätt ugnen på 150 grader. Efter kryddning, bryn lammet i lite olja i en het stekpanna. Stek klart i ugn till 58 grader innertemperatur, 15-20 minuter. Lägg om aluminiumfolie och varmhåll.