Pumpasoppa serveringsförslag
Het pumpasoppa
Pumpa finns i butiken snudd på året runt. Just hokkaido- och muscatpumpa är FODMAP-vänliga medan butternut går bra i mindre mängd. Toppa gärna soppan med smulad chèvre. Vegan? Byt chèvren mot ett veganskt alternativ.
Pumpasoppa serveringsförslag
Het pumpasoppa
Pumpa finns i butiken snudd på året runt. Just hokkaido- och muscatpumpa är FODMAP-vänliga medan butternut går bra i mindre mängd. Toppa gärna soppan med smulad chèvre. Vegan? Byt chèvren mot ett veganskt alternativ.
Portioner
4-6port
Portioner
4-6port
Ingredienser
  • 700g muscat- eller hokkaidopumpa
  • 3cm ingefära
  • 2 salladslökargröna delen
  • 1 röd chili
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 1liter vatten
  • 1ml burk kokosmjölk à 400
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Till garnering
  • pumpafrön
  • färsk timjan
  • crème fraiche/veganskt alternativ
  • crème fraiche/veganskt alternativ
Instruktioner
  1. Dela pumpan i klyftor och skär bort skal och kärnor. Skär köttet
  2. i mindre tärningar.
  3. Skala och finhacka ingefäran. Finhacka salladslök och chili.
  4. Fräs pumpan i rapsolja i en gryta i 4–5 minuter. Tillsätt ingefära, salladslök, chili och spiskummin och fräs alltsammans en stund. Tillsätt fond, vatten och kokosmjölk. Låt puttra på svag värme tills pumpan är genomkokt.
  5. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med vitlöksolja, salt och peppar.
  6. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna på hög värme. Ringla över lite crème fraiche eller motsvarande veganskt alternativ.
  7. Strö över pumpafrön och färsk timjan vid servering och ät med ett gott bröd.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.