Heta köttbullar med wokade grönsaker och jordnötssås
Tillagningstid | 50 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 4 port jasminris
- 1 röd chili
- 4 salladslökar 2,5 till färsen, 1,5 till såsen (gröna delen)
- 500 g köttfärs
- 100 g jordnötter
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 dl jordnötssmör
- 400 g kokosmjölk
- 1 tsk vitlöksolja
- 1 lime saften
- 250 g grönkål
- 2 broccoli endast buketterna
- 1 knippe rädisor
- olivolja
- 0,5 citron saften
- salt och peppar
Ingredienser
|
Instruktioner
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Finhacka chili och salladslök. Blanda köttfärsen med chilin och 2,5 salladslökar, salta och peppra.
- Lägg jordnötter och 1,5 salladslök i en hög skål. Mixa med stavmixer (eller matberedare) tills allt är finhackat. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs salladslök och jordnötter på medelhög värme 2-3 minuter. Blanda ner sambal oelek och jordnötssmör. Fräs ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt kokosmjölk, vitlöksolja och limesaft. Koka på låg värme ca 10 minuter. Smaka av med mer jordnötssmör, lime, salt och peppar.
- Skölj grönkålen och skär bort mitten stjälken. Skölj broccoli och rädisor. Hacka grönkålen grovt. Dela broccolin i buketter. Dela rädisorna i fjärdedelar.
- Forma köttfärsblandningen till små köttbullar. Stek dem gyllene ca 5-6 minuter i en stekpanna med olja.
- Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja och stek broccoli, rädisor och grönkål några minuter. Strö lite chili ovan och krydda med citronsaft och salt.
- Servera det kokta riset, toppat med wokgrönt, köttbullar och ringla sist över jordnötssåsen.