Nötkött
Heta köttbullar med wokade grönsaker och jordnötssås
Nötkött
Heta köttbullar med wokade grönsaker och jordnötssås
Portioner
4port
Tillagningstid
50min
Portioner
4port
Tillagningstid
50min
Ingredienser
  • 4 port jasminris
  • 1 röd chili
  • 4 salladslökar2,5 till färsen, 1,5 till såsen (gröna delen)
  • 500g köttfärs
  • 100g jordnötter
  • 1msk rapsolja
  • 1tsk sambal oelek
  • 1dl jordnötssmör
  • 400g kokosmjölk
  • 1tsk vitlöksolja
  • 1 limesaften
  • 250g grönkål
  • 2 broccoliendast buketterna
  • 1knippe rädisor
  • olivolja
  • 0,5 citronsaften
  • salt och peppar
Instruktioner
  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Finhacka chili och salladslök. Blanda köttfärsen med chilin och 2,5 salladslökar, salta och peppra.
  3. Lägg jordnötter och 1,5 salladslök i en hög skål. Mixa med stavmixer (eller matberedare) tills allt är finhackat. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs salladslök och jordnötter på medelhög värme 2-3 minuter. Blanda ner sambal oelek och jordnötssmör. Fräs ytterligare 1-2 minuter. Tillsätt kokosmjölk, vitlöksolja och limesaft. Koka på låg värme ca 10 minuter. Smaka av med mer jordnötssmör, lime, salt och peppar.
  4. Skölj grönkålen och skär bort mitten stjälken. Skölj broccoli och rädisor. Hacka grönkålen grovt. Dela broccolin i buketter. Dela rädisorna i fjärdedelar.
  5. Forma köttfärsblandningen till små köttbullar. Stek dem gyllene ca 5-6 minuter i en stekpanna med olja.
  6. Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja och stek broccoli, rädisor och grönkål några minuter. Strö lite chili ovan och krydda med citronsaft och salt.
  7. Servera det kokta riset, toppat med wokgrönt, köttbullar och ringla sist över jordnötssåsen.