Häll upp rabarber och socker i en kastrull. Låt koka upp.
Skär en skåra på längden i vaniljstången och lägg i kastrullen, koka i ca 10 minuter, tills rabarbern är mjuk. Ta av kastrullen från plattan och ta ur vaniljstången.
Mixa blandningen slät med en stavmixer, häll upp i en rostfri skål och låt svalna något.
Rör ner citronsaft och zest. Vispa sedan ner äggen, ett i taget.
Placera skålen över ett vattenbad. Låt sjuda några minuter under omrörning, tills krämen tjocknar.
Använd gärna en termometer, krämen ska uppnå en temperatur på ca 75 grader.
Ta av från värmen och rör i smöret, lite i taget.
Häll sedan upp i en rengjord glasburk. Rabarbercurden håller ca 1 vecka i kylen, går även att frysa.
Nötmaräng
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna i ca 4 minuter med en elvisp, tillsätt citronsaft och fortsätt vispa till ett fast skum.
Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en blank och fast maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjölet.
Klicka eller spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter, tills marängerna känns torra. Låt svalna.
Servering
Vispa grädden lätt. Skölj och ansa jordgubbarna, skär dem sedan i skivor. Krossa maränger grovt.
Varva krossade maränger, rabarbercurd, grädde och jordgubbar i portionsglas.
Toppa med en hel maräng och halva jordgubbar.