Kimchi
Kimchi kommer ursprungligen från Korea där det ser veras som tillbehör till maten. I ursprungsreceptet ingår
vitlök, men vi gör den såklart utan. Vill du långtidssyra kimchin låter du den stå längre.
Instruktioner
- Skölj kålen och skär den i breda strimlor. Lägg i en stor skål, häll över salt och blanda. Placera en tallrik över som tyngd och låt stå i minst 5 timmar i rumstemperatur, gärna över natten.
- Skölj kålen noga, låt den rinna av och krama ur vattnet. Blanda chilipeppar, fisksås, ingefära, purjolök och socker i en storskål. Lägg i kålen och blanda ordentligt. Låt kimchin vila någon timme så hinner smakerna utvecklas.
Långtidssyrad kimchi
- Packa kimchiblandningen i en glasburk med snäpplock. Fyll upp hela vägen, pressa ner kålen och ställ burken på en tallrik som fångar upp vätska som kan läcka.
- Ställ burken i rumstemperatur i 3–5 dagar och därefter i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar.
- Förvara den i kylskåp så fortsätter smaken att utvecklas.