Kimchi
Kimchi kommer ursprungligen från Korea där det ser veras som tillbehör till maten. I ursprungsreceptet ingår vitlök, men vi gör den såklart utan. Vill du långtidssyra kimchin låter du den stå längre.
Kimchi
Kimchi kommer ursprungligen från Korea där det ser veras som tillbehör till maten. I ursprungsreceptet ingår vitlök, men vi gör den såklart utan. Vill du långtidssyra kimchin låter du den stå längre.
Portioner
1sats
Portioner
1sats
Ingredienser
  • 1kg salladskål
  • 0,75dl salt
  • 2msk chilipeppartorkat pulver
  • 1,5msk asiatisk fisksås
  • 2msk riven ingefära
  • 2dl finhackad purjolökgröna delen
  • 2tsk strösocker
Instruktioner
  1. Skölj kålen och skär den i breda strimlor. Lägg i en stor skål, häll över salt och blanda. Placera en tallrik över som tyngd och låt stå i minst 5 timmar i rumstemperatur, gärna över natten.
  2. Skölj kålen noga, låt den rinna av och krama ur vattnet. Blanda chilipeppar, fisksås, ingefära, purjolök och socker i en storskål. Lägg i kålen och blanda ordentligt. Låt kimchin vila någon timme så hinner smakerna utvecklas.
Långtidssyrad kimchi
  1. Packa kimchiblandningen i en glasburk med snäpplock. Fyll upp hela vägen, pressa ner kålen och ställ burken på en tallrik som fångar upp vätska som kan läcka.
  2. Ställ burken i rumstemperatur i 3–5 dagar och därefter i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar.
  3. Förvara den i kylskåp så fortsätter smaken att utvecklas.