Kräftfond
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
dl
Ingredienser
  • 1 kg kräftskal
  • 150 g rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • 1 st morot
  • 1/2 st fänkål
  • 2 st salladslökar gröna delen
  • rapsolja
  • 1/2 dl konjak
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 st lagerblad
  • 12 st vitpepparkorn
  • 2 msk grönsaksfond Bong
  • 2 l vatten
Portioner
dl
Ingredienser
  • 1 kg kräftskal
  • 150 g rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • 1 st morot
  • 1/2 st fänkål
  • 2 st salladslökar gröna delen
  • rapsolja
  • 1/2 dl konjak
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 st lagerblad
  • 12 st vitpepparkorn
  • 2 msk grönsaksfond Bong
  • 2 l vatten
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skölj av skalen med kallt vatten. Klipp av det översta på huvudet, lyft av skalet, och ta bort gallan. Du känner en liten pigg på vardera sida längstfram på huvudet, lyft försiktigt rakt upp, se till att gallan inte spricker, det kan då bli en besk smak på fonden.
  2. Skala och grovhacka rotselleri, palsternacka och morot. Skölj och skär fänkål och salladslök i större bitar.
  3. Värm upp oljan i en rymlig kastrull eller gryta. Fräs kräftskalen på hög värme under omrörning ca 3 minuter. Krossa dem lite lätt med en slev. Ta av kastrullen och ställ på en fri yta, tex köksbänken, (se till att det inte finns något ovanför som kan ta eld).
  4. Häll på konjak och tänd snabbt på med en längre tändare, (flambera) Låt all konjak brinna upp. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, blanda ner alla grönsaker och fräs ihop ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, vitpepparkorn, grönsaksfond och vatten. Rör om och koka upp. Låt puttra under lock i 30 minuter.
  5. Sila upp fonden i en ny kastrull och reducera utan lock ca 50 minuter. Tips! Fonden går att frysa in och passar perfekt att använda i en fiskgryta eller en god sås.