Krämig quinoasallad
Quinoa är verkligen en bra stapelvara i FODMAP-skafferiet. Fryst broccoli är snällare mot magen än den färska. Polkabetan är med mest för att den är vacker att garnera med, men du kan äta några skivor utan problem.
Krämig quinoasallad
Quinoa är verkligen en bra stapelvara i FODMAP-skafferiet. Fryst broccoli är snällare mot magen än den färska. Polkabetan är med mest för att den är vacker att garnera med, men du kan äta några skivor utan problem.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
Tranbärskräm
  • 50g torkade tranbär
  • 1dl macadamianötter eller rostade
  • solrosfrön
  • 1dl vatten
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1-2 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Sallad
  • 4 port röd quinoa
  • 2 morötter
  • 200g fryst broccoli
  • 5 grönkålsblad
  • ½ kruka persilja
  • 1 knippe rädisor
  • 1 polkabeta
  • 3 msk solrosfrön
  • 3 msk solrosfrön
Instruktioner
  1. Mixa tranbär, macadamianötter eller solrosfrön och vatten till en kräm i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna helt.
  3. Skala morötterna och hyvla dem i strimlor. Tina broccolin och skär i små buketter. Ta bort de grova stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar. Hacka persiljan grovt. Skär rädisorna i kvartar. Skiva polkabetan tunt.
  4. Rosta solrosfröna i torr panna.
  5. Blanda quinoan med tranbärskrämen. Vänd ner grönsakerna och persiljan.
  6. Toppa med solrosfrön och polkabeta.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.