Härligt mustig gryta med supergoda naanbröd.

Lammgryta med naanbröd
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
pers
Ingredienser
Naanbröd
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 7,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 dl laktosfri yoghurt
  • 2 msk matolja
  • matolja till plåtar
  • vitlöksolja
Lammgryta
  • 5 salladslökar gröna delen
  • 1-2 röda chili
  • olivolja
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 krm kanel
  • 2 pkt krossade tomater á 500 g
  • 2 msk ramslök
  • 2 lagerblad
  • 2 msk oxfond Bong
  • 1,5 msk råsocker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 1 kg lammkött tex grytbitar eller stek
  • smör
  • 1 kruka koriander
Myntayoghurt
  • 2,5 dl laktosfri grekisk yoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk råsocker
Portioner
pers
Ingredienser
Naanbröd
  • 2 dl laktosfri mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk torrjäst
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 7,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 dl laktosfri yoghurt
  • 2 msk matolja
  • matolja till plåtar
  • vitlöksolja
Lammgryta
  • 5 salladslökar gröna delen
  • 1-2 röda chili
  • olivolja
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 krm kanel
  • 2 pkt krossade tomater á 500 g
  • 2 msk ramslök
  • 2 lagerblad
  • 2 msk oxfond Bong
  • 1,5 msk råsocker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk vitlöksolja
  • salt och peppar
  • 1 kg lammkött tex grytbitar eller stek
  • smör
  • 1 kruka koriander
Myntayoghurt
  • 2,5 dl laktosfri grekisk yoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 1 tsk råsocker
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Värm mjölken till 37 grader. Lägg mjölet i en skål. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken. Häll blandningen över mjölet och blanda. Tillsätt mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka. Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk. Pensla bröden snabbt med lite vatten. Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar. Servera varma. För en touch av vitlök, pensla på lite vitlöksolja på bröden när de är klara.
  2. Blanda yoghurt med finhackad mynta och råsocker. Rör om ordentligt och och låt vila i kylen tills servering.
  3. Finhacka salladslök och chili. Hetta upp olja i en gryta och fräs salladslök, chili, spiskummin, curry, koriander och kanel någon minut. Häll på krossade tomater, ramslök, lagerblad, fond, råsocker, vatten och vitlöksolja. Rör om, salta och peppra. Låt koka ca 20 minuter.
  4. Putsa köttet och skär till grytbitar om det behövs. Bryn köttet i smör i en panna på hög värme. Dela upp det i omgångar så köttet får en fin yta. Lägg i köttet i grytan och låt puttra med lock i ca 3 timmar eller tills köttet faller isär.
  5. Servera med färsk koriander, myntayoghurt och varmt naanbröd.