Husmanskost med rejäla tillbehör. Gurkan kan med fördel göras ett par dagar i förväg, och
passa gärna på att göra en större sats på en gång.
Laxwallenbergare med pressgurka och dillslungad potatis
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 600 g mandelpotatis
- 600 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 2 st äggulor
- 0,5 krm cayennepeppar
- 1,5 dl laktosfri vispgrädde
- 1+1 msk smör
- 2 msk finhackad dill
Pressgurka
- 1 st gurka
- 1 tsk salt
- 2 msk ättiksprit
- 4 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 2-3 msk finhackad persilja
Dillmajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 1 dl laktosfri gräddfil
- 2 msk finhackad dill
- 1 tsk citronsaft
- salt och svartpeppar
Ingredienser
Pressgurka
Dillmajonnäs
|
Instruktioner
- Pressgurka: Skala och skär gurkan i tunna skivor. Varva dem med salt i en skål och låt stå ca 30 minuter, så att gurkan vätskar sig.
- Blanda ättiksprit, socker och vatten och rör om så att sockret löses upp. Skölj av gurkskivorna i ett durkslag. Lägg gurkan i en skål med ättikslagen och strö över persiljan. Låt stå kallt fram till servering.
- Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
- Wallenbergare: Skär laxfilén i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt saltet och kör till en jämn massa. Lägg i äggulor och cayennepeppar och häll i grädden lite i taget under fortsatt mixning. Forma 4 biffar av smeten och stek i smör ca 3 minuter på varje sida.
- Dillmajonnäs: Rör ihop majonnäs och gräddfil. Tillsätt dill, citronsaft, salt och peppar.
- Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt smör och dill och vänd runt. Servera laxwallenbergarna med dillslungad potatis, dillmajonnäs och pressgurka.