Laxwallenbergare med pressgurka och dillslungad potatis
Laxwallenbergare med pressgurka och dillslungad potatis
Portioner
4portioner
Portioner
4portioner
Ingredienser
  • 600g mandelpotatis
  • 600 g laxfilé
  • 1tsk salt
  • 2st äggulor
  • 0,5krm cayennepeppar
  • 1,5dl laktosfri vispgrädde
  • 1+1msk smör
  • 2msk finhackad dill
Pressgurka
  • 1st gurka
  • 1tsk salt
  • 2msk ättiksprit
  • 4msk strösocker
  • 1dl vatten
  • 2-3msk finhackad persilja
Dillmajonnäs
  • 2dl majonnäs
  • 1dl laktosfri gräddfil
  • 2msk finhackad dill
  • 1tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
Instruktioner
  1. Pressgurka: Skala och skär gurkan i tunna skivor. Varva dem med salt i en skål och låt stå ca 30 minuter, så att gurkan vätskar sig.
  2. Blanda ättiksprit, socker och vatten och rör om så att sockret löses upp. Skölj av gurkskivorna i ett durkslag. Lägg gurkan i en skål med ättikslagen och strö över persiljan. Låt stå kallt fram till servering.
  3. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
  4. Wallenbergare: Skär laxfilén i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt saltet och kör till en jämn massa. Lägg i äggulor och cayennepeppar och häll i grädden lite i taget under fortsatt mixning. Forma 4 biffar av smeten och stek i smör ca 3 minuter på varje sida.
  5. Dillmajonnäs: Rör ihop majonnäs och gräddfil. Tillsätt dill, citronsaft, salt och peppar.
  6. Häll av vattnet från potatisen. Tillsätt smör och dill och vänd runt. Servera laxwallenbergarna med dillslungad potatis, dillmajonnäs och pressgurka.