Lins- och kikärtsbiffar med gurksallad
Vegan? Byt ut halloumin mot ett veganskt alternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Biffar
  • 1 tetra röda linser à 380 g
  • 1 tetra tetra kikärter à 190 g
  • 3 dl tinad bladspenat
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ dl maisena
  • 75 g halloumi där innehållet av laktos är max 1 g/ 100 g
  • 1 dl solrosfrön rostade och
  • osaltade
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk sesamfrön vita eller svarta
Dressing
  • ½ lime saften
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk ingefära riven
  • 1 msk sesamolja
Hirs
  • 2 ½ dl hirs
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
Portioner
port
Ingredienser
Biffar
  • 1 tetra röda linser à 380 g
  • 1 tetra tetra kikärter à 190 g
  • 3 dl tinad bladspenat
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ dl maisena
  • 75 g halloumi där innehållet av laktos är max 1 g/ 100 g
  • 1 dl solrosfrön rostade och
  • osaltade
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Gurksallad
  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk sesamfrön vita eller svarta
Dressing
  • ½ lime saften
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk soja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk ingefära riven
  • 1 msk sesamolja
Hirs
  • 2 ½ dl hirs
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
  • 4 dl hett vatten
  • ½ g saffran
  • salt
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Häll av och skölj kikärter och linser. Krama vätskan ur spenaten. Mixa kikärter, linser, spenat, anchochili, spiskummin, maisena, salt och svartpeppar till en jämn smet i en matberedare eller med en stavmixer. Riv halloumin. Rör ner halloumi, solrosfrön och finhackad koriander i smeten. Forma 4 biffar med oljade händer. Grilla eller stek biffarna 3–4 minuter per sida.
  2. Dela gurkan på längden, kärna ur den och hyvla remsor. Lägg i ett durkslag och blanda med salt. Låt vattna ur ca 15 minuter.
  3. Skala och hyvla morötterna på samma sätt. Skär paprikan i tunna skivor. Lägg gurkan på hushållspapper och torka ur så mycket fukt som möjligt.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen och vänd ner gurka, morötter och paprika. Toppa med hackad koriander och sesamfrön.
  5. Skölj hirsen i kallt vatten och sedan i kokhett vatten. Fräs i olivolja någon minut. Tillsätt vatten, saffran och salt och koka enligt anvisning. Låt svalna. Servera med biffar och gurksallad.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.