Linssoppa med ajvar
Linssoppa med ajvar
Portioner
4port
Tillagningstid
30min
Portioner
4port
Tillagningstid
30min
Ingredienser
  • 3st salladslökargröna delen
  • 200g morötter
  • lite neutral olja
  • 190g linserkonserverade
  • 0,5-1st citronsaften
  • 400g finkrossade tomater
  • 2msk ajvar
  • 7dl vatten
  • 1tsk timjan
  • 2,5msk grönsaksfondlökfri
  • 16droppar vitlöksoljakan uteslutas
  • 2tsk socker
  • 2krm cayennepeppar
  • 1tsk spiskummin
Instruktioner
  1. Finhacka salladslöken. Skala morötterna och skär i bitar. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Bryn salladslök och morötter tills de är mjuka.
  2. Späd med vatten. Tillsätt avsköljda och avrunna linser, konserverade tomater, fond, socker, ajvar, vitlöksolja, timjan och spiskummin. Låt sjuda under lock tills grönsakerna och linserna är mjuka, cirka 10–15 minuter.
  3. Mixa soppan slät och smaka av med citron, peppar och gärna cayennepeppar, tabasco eller chili. Justera mängden vätska/kryddor om det behövs.