Lussebullar
Lussebullar
Portioner
35st ca
Portioner
35st ca
Ingredienser
  • 200g smör
  • 5dl laktosfri mjölk
  • 1 paket jäst50g
  • 2 paket saffran
  • 2dl vit sirap
  • 1tsk salt
  • 1-1,1kg dinkelmjölcirka 17-18 dl
  • 1 ägg till pensling
  • russin till garnering
Instruktioner
  1. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölk och värm till 37°C. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.
  2. Ha ner lite dinkelmjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen till den är smidig, gärna cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen, och täck md en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 40 delar och rulla ut varje del till en korv. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir som ett S. Lägg ut lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa i 30 minuter.
  4. Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.