Medelhavsgratäng
Enkel vardagsmat när den är som bäst. Bara att lägga i en form och låta gratängen sköta sig själv i ugnen medan du får tid till annat. Mozzarella innehåller små mängder laktos och finns att köpa helt laktosfri.
Tillagningstid | 40 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
- 800 g potatis
- 0,5 purjolök gröna delen
- smör
- salt och svartpeppar
- 1 ask cocktailtomater à 250 g
- 125 g mozzarella ev laktosfri
- 150 g strimlad rökt skinka
- 1 tsk torkade franska örter
- 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
- 2 dl laktosfri mjölk
Till servering
- 200 g broccolibuketter
Ingredienser
Till servering
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225˚.
- Skala potatisen och skär i tunna skivor, lägg dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
- Strimla purjolök, stek potatis och purjolök någon minut i lite smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg potatis och purjolök i en ugnsfast form.
- Halvera tomaterna och tärna mozzarellan. Blanda ner strimlad skinka, tomater, mozzarella och franska örter i formen. Häll över mjölk och grädde. Gratinera mitt i ugnen ca 25 minuter.
- Koka broccolin i lättsaltat vatten några minuter. Servera gratängen med lättkokt broccoli.