Melanzane alla Parmigiana (Italiensk auberginegratäng)
OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1-2 auberginer
  • 3-4 msk salt för att vattna ur auberginen
  • 2 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 msk olivolja
Tomatsås
  • 4 salladslök gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 tsk socker
  • 7 kvistar oregano eller 1 msk torkad
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 msk torkad
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och svartpeppar
Brödröra
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd eller glutenfritt ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk persilja finhackad
  • 3 msk olivolja
Tillagningstid 2 tim
Portioner
port
Ingredienser
  • 1-2 auberginer
  • 3-4 msk salt för att vattna ur auberginen
  • 2 mozzarella där innehåll av laktos är max 1g/100g
  • 2 msk olivolja
Tomatsås
  • 4 salladslök gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 tsk socker
  • 7 kvistar oregano eller 1 msk torkad
  • 6 kvistar timjan eller 0,5 msk torkad
  • 0,5 kruka basilika
  • salt och svartpeppar
Brödröra
  • 2 dl parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd eller glutenfritt ströbröd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk persilja finhackad
  • 3 msk olivolja
Votes: 2
Betyg: 4.5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva auberginen så tunt som möjligt. Salta skivorna och lägg dem i ett durkslag. Lägg en tyngd ovanpå och låt rinna av i minst en timme.
  2. Hacka salladslöken och fräs snabbt med olivolja i en kastrull. Häll på tomater, socker, örter, salt och peppar, låt sjuda i ca 10-15 minuter.
  3. Borsta av saltet från aubergineskivorna och lägg skivorna tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och sätt in mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt vila på bakplåtspappret när de är klara.
  4. Riv parmesanosten och blanda med bröd/ströbröd, salt och finhackad persilja. Rör om, häll i olivoljan och blanda om ordentligt. Skiva mozzarellan tunt. Höj ugnen till 225 grader.
  5. Strö 3-4 msk brödröra i botten på en ugnsfast form. Häll på 4-5 msk tomatsås. Lägg på en tredjedel av aubergineskivorna och mozzarella. Fortsätt varva alla ingredienser på samma sätt. Toppa med extra parmesanost och lite olivolja. Sätt in mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna något innan servering.
  6. Servera med sallad och en bit bröd med en god ost. Även charkuterier passar bra till.
  7. Tips Den här rätten är nästan godare dagen efter. Så förbereda i god tid, eller till och med dagen innan. Värm den sedan på 150 grader i ca 15 minuter. Uteslut salladslök så är rätten grön.