Melanzane alla parmigiana
Vad sägs om en äkta italiensk husmansklassiker? Melanzane, eller auberginegratäng, är nästan ännu godare dagen efter. Så förbered i god tid, gärna dagen innan, och värm den sedan på 150 grader i ca 15 minuter. Vegan? Byt ut osten mot ett veganskt alternativ.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 auberginer
  • 3-4 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 g mozzarella á 125 där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
Tomatsås
  • 1 tsk socker
  • 3 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater à 400 g
  • 7 kvistar oregano (eller 1 msk torkad)
  • 6 kvistar timjan (eller 1⁄2 msk
  • torkad
  • ½ Kruka Basilika
  • salt och nymalen svartpeppar
Brödröra
  • dinkelsurdegsbröd eller glutenfritt
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd
  • ströbröd
  • ½ tsk salt
  • 1 msk finhackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 msk finhackad persilja
  • 3 msk olivolja
Portioner
port
Ingredienser
  • 2 auberginer
  • 3-4 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 g mozzarella á 125 där innehållet av laktos är max 1 g/100 g
Tomatsås
  • 1 tsk socker
  • 3 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater à 400 g
  • 7 kvistar oregano (eller 1 msk torkad)
  • 6 kvistar timjan (eller 1⁄2 msk
  • torkad
  • ½ Kruka Basilika
  • salt och nymalen svartpeppar
Brödröra
  • dinkelsurdegsbröd eller glutenfritt
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl glutenfritt rivet vitt bröd
  • ströbröd
  • ½ tsk salt
  • 1 msk finhackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 msk finhackad persilja
  • 3 msk olivolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skiva auberginen så tunt du kan. Salta skivorna och lägg dem i lager i ett durkslag. Lägg en tyngd ovanpå och låt rinna av i minst en timme.
  2. Gör tomatsåsen: Hacka salladslöken och fräs den i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomater, socker, örter, salt och peppar och låt sjuda i 10–15 minuter.
  3. Borsta av saltet från auberginen och lägg skivorna tätt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt vila på bakplåtspappret när de är klara.
  4. Gör brödröran: Riv parmesanen och blanda med bröd/ströbröd, salt och finhackad persilja. Tillsätt olivolja och blanda om ordentligt.
  5. Skiva mozzarellan tunt. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.
  6. Lägg lite av brödröran i botten av en ugnsfast form. Häll på lite tomatsås och lägg på en tredjedel av aubergineskivorna och mozzarellan. Fortsätt varva alla ingredienser på samma sätt. Toppa med extra parmesanost och lite olivolja. Sätt in mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna något innan servering. Servera med sallad och en bit bröd.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.