Morots- och saffranssoppa
En len soppa med lite knuff beroende på hur mycket sambal du använder. Svarta bönor är begränsade till max 50 gram och ger bra tillskott på protein och kostfibrer. Vegan? Byt till havre fraiche och ett veganskt alternativ till fetaost.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 gram morötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksbuljong
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • ½ tsk sambal oelek
  • 50 g fetaost (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • salt och svartpeppar
  • tomatsallad
  • 2 tomater
  • 200 g konserverade svarta bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Portioner
port
Ingredienser
  • 800 gram morötter
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket saffran
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 msk lökfri grönsaksbuljong
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • ½ tsk sambal oelek
  • 50 g fetaost (där innehållet av
  • laktos är max 1 g/100 g)
  • salt och svartpeppar
  • tomatsallad
  • 2 tomater
  • 200 g konserverade svarta bönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Finhacka salladslöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs morot, salladslök, saffran och timjan ca 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det reducera ner under 1 minut. Tillsätt vatten och buljong och låt soppan koka
  2. under lock ca 15 minuter eller tills morötterna känns mjuka.
  3. Skiva tomaterna till salladen tunt. Häll av och skölj bönorna under kallt vatten. Lägg tomaterna på ett fat och häll över bönorna. Ringla över olja och vinäger och krydda med salt och peppar.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt crème fraiche och smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Smula fetaost över soppan och servera med tomatsalladen.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.