Paj med lemoncurd och marängtopping
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 5 tim
Portioner
bitar
Ingredienser
Fyllning, lemoncurd
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl färskpressad citronsaft
  • citronzest från en halv citron
Pajdeg
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1,5 dl maizena
  • 150 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
Garnering
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl socker
Tillagningstid 5 tim
Portioner
bitar
Ingredienser
Fyllning, lemoncurd
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl färskpressad citronsaft
  • citronzest från en halv citron
Pajdeg
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1,5 dl maizena
  • 150 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
Garnering
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl socker
Votes: 1
Betyg: 5
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Fyllning, Lemoncurd
  1. Börja med lemoncurden, då den behöver vila i kylen ca 3 timmar.
  2. Vispa ihop gulorna med det hela ägget. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och låt det smälta i smöret under omrörning. Tillsätt äggen och citronsaften, vispa ihop med en plastvisp eller en ballongvisp. Låt sjuda under konstant vispning tills blandningen blir tjock och krämig. Låt svalna. Häll i krämen i en skål, täck med plastfilm och ställ i kylen i ca 3 timmar.
Pajskal
  1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt socker och ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt pajskalet vila i kylen 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt kallna.
  3. Bred ut lemoncurden i pajskalet, ställ in i kylen i ca 1-2 timmar.
Garnering
  1. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner hälften av sockret och vispa ca 1 minut. Tillsätt resten av sockret i omgångar, 2 matskedar i taget. Toppa pajen med marängen. Bränn gärna av med en brulébrännare.
  2. Det går även att sätta in pajen under grillelementet i ugnen på 200 grader. Ugnsluckan ska då vara öppen, och passa noga så att marängen inte blir bränd.