Pasta med auberginebollar
En rätt med många moment men som är väl värd all möda eftersom smakerna är fantastiska. Passa på att göra fler bollar om du vill frysa in till senare. Tomatsåsen är också god som den är, till pasta. OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
port
Ingredienser
Tomatsås
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 2 bitar inlagd grillad paprika + 1 msk av oljan
  • 1 näve urkärnade gröna oliver
  • 1 burk körsbärstomater à 400 g
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk koncentrerad vitlöksolja eller 1 tsk torkad ramslök
  • 1-2 tsk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 lagerblad
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Auberginebollar
  • 2 stora auberginer
  • 2 skivor dinkelbröd eller glutenfritt vitt bröd
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 näve färsk basilika
  • ½ msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 näve urkärnade gröna oliver
  • 1 msk citronsaft
  • rivet skal av 1 citron spara lite till garnering
  • en nypa chili flakes
  • salt
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk basilika till servering
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk basilika till servering
Portioner
port
Ingredienser
Tomatsås
  • 2 salladslökar gröna delen
  • olivolja
  • 2 bitar inlagd grillad paprika + 1 msk av oljan
  • 1 näve urkärnade gröna oliver
  • 1 burk körsbärstomater à 400 g
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk koncentrerad vitlöksolja eller 1 tsk torkad ramslök
  • 1-2 tsk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 lagerblad
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Auberginebollar
  • 2 stora auberginer
  • 2 skivor dinkelbröd eller glutenfritt vitt bröd
  • 2 salladslökar gröna delen
  • 1 näve färsk basilika
  • ½ msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 näve urkärnade gröna oliver
  • 1 msk citronsaft
  • rivet skal av 1 citron spara lite till garnering
  • en nypa chili flakes
  • salt
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk basilika till servering
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk basilika till servering
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Gör tomatsåsen: Finhacka salladslöken och stek den några minuter i lite olivolja i en kastrull. Finhacka paprikan och skiva oliverna.
  2. Tillsätt körsbärstomater, tomatpuré, vitlöksolja eller ramslök, paprika, oliver, socker, citronsaft och lagerblad. Fyll den tomma tomatburken med vatten och tillsätt. Koka upp, sänk värmen och låt såsen småputtra tills den tjocknar, 30–40 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Gör auberginebollarna: Finhacka salladslöken och skär auberginerna i små kuber. Fräs lök och aubergine mjuka i lite olivolja. Mixa bröd och örter i en matberedare. Tillsätt aubergine, lök, oliver, citronsaft, balsamvinäger, chiliflakes, rivet citronskal, salt och peppar. Kör i matberedaren till en jämn smet.
  5. Forma smeten till små bollar. Lägg dem på en plåt och stek dem i ugnen ca 20 minuter. Om du använder stekpanna, låt bollarna stå i kylen ca 30 minuter innan du steker. Stek dem därefter i lite olivolja med viss försiktighet, eftersom de kan vara lite ömtåliga.
  6. Koka pasta enligt anvisning på paketet. Blanda pasta och tomatsås. Toppa med auberginebollar, färsk basilika och lite citronzest.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat” Fotograf: Ulrika Pousette.