Pekanpaj
Kola och pekannötter är som bekant en riktigt fin smakkombination. Den här pajen är lätt beroendeframkallande, men skulle det bli något kvar, ställ i kylen så håller den sig ungefär en vecka. Vegan? Använd mjölkfritt margarin och ris- eller kokosgrädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda med mjöl, socker och salt. Tryck ut degen i en pajform eller en springform, ca 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen ca 15 minuter.
- Blanda grädde, socker, sirap och farinsocker i en kastrull och sjud ca 10–15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten. Tillsätt smöret och rör tills allt har blandats till en kola.
- Häll kolan i pajskalet. Låt gärna svalna en stund och fördela sedan nötterna över. Låt svalna och stelna helt i kylen. Servera pajen med lättvispad grädde.
Receptanteckningar
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.