Potatis och spenatgratäng
Potatis och spenatgratäng
Portioner
4port
Tillagningstid
60min
Portioner
4port
Tillagningstid
60min
Ingredienser
  • 3dl laktosfri grädde
  • 2kvistar timjan
  • 2kvistar rosmarin
  • salt och peppar
  • 250g spenatfryst
  • muskotnötfärskriven
  • smör
  • 850g potatisskalade och tunt skivade (ca 3 mm tjocka)
  • 30g riven hårdostsåsom cheddar eller parmesan
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp grädde en liten kastrull, tillsätt örter och låt långsamt värmas upp till strax under kokning. Dra av från plattan, salta och peppra och låt dra.
  2. Lägg spenaten i ett durkslag, häll över kokande vatten och låt rinna av några minuter. Pressa ut så mycket vatten som möjligt. Krydda med salt, peppar och färskriven muskot.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg ut hälften av potatisskivorna i botten. Bred ut spenaten och toppa med resten av potatisen. Häll över gräddblandningen, genom en sil för att ta bort örterna, strö sedan över ost. Grädda i 45-55 minuter tills den är gyllene och mjuk.
  4. Servera med en härlig sallad.