Quinoaburgare med coleslaw
Vegan? Byt ut mozzarellan mot ett veganskt alternativ, ersätt äggen med 1 msk potatismjöl, uteslut majonnäsen och använd havre fraiche.
Quinoaburgare med coleslaw
Vegan? Byt ut mozzarellan mot ett veganskt alternativ, ersätt äggen med 1 msk potatismjöl, uteslut majonnäsen och använd havre fraiche.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
Burgare
  • 2 ½dl röd quinoa
  • 5dl vatten
  • 1 ½ msk lökfri grönsaksfond
  • 125g mozzarella
  • 2 salladslökargröna delen
  • 4 soltorkade tomater
  • 2 ägg
  • 3 msk siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk ramslök
  • olivolja
  • rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Coleslaw
  • ½dl majonnäs
  • 3 msk laktosfri turkisk yoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • några stänk tabasco
  • 300g spetskål
  • 1 morot
  • 5cm finstrimlad purjolök (gröna delen)
  • ½ kruka persiljafinhackad
Till servering
  • 4skivor brödt.ex. dinkelbröd
  • skivad tomat
  • några salladsblad
  • 4skivor brödt.ex. dinkelbröd
  • några salladsblad
  • skivad tomat
Instruktioner
  1. Skölj quinoan och fräs den i lite olivolja ca 2 minuter. Tillsätt vatten och fond. Rör om och låt koka upp. Sänk värmen och sjud under lock ca 15 minuter.
  2. Coleslaw: Blanda majonnäs, yoghurt, dijonsenap och tabasco i en större bunke. Strimla spetskålen och riv moroten grovt. Tillsätt spetskål, morot, purjolök och persilja och vänd runt.
  3. Finhacka mozzarella, salladslök och tomater. Vispa upp äggen och blanda med quinoa och övriga ingredienser till en smet. Forma smeten till 4 burgare. Tillsätt lite mer dinkelmjöl om smeten känns för lös. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Stek burgarna några minuter på varje sida, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Lägg dem att svalna på hushållspapper.
  4. Stek brödskivorna i het panna med olivolja. Dela dem på mitten och gör burgare med quinoaburgarna, salladsblad och tomat.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.