Rabarberkaka
Tänk vad härligt att rabarber är FODMAP-vänligt! Om du gillar rabarber lika mycket som jag kan du plocka under sommaren och lägga i frysen. Vegan? Använd mjölkfritt margarin, äggersättning och mjölkfri glass eller grädde.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
bitar
Ingredienser
  • 75 g smör
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk potatismjöl
  • 250 g rabarber
Till servering
  • laktosfri grädde eller laktosfri vaniljglass
  • laktosfri grädde eller laktosfri vaniljglass
Portioner
bitar
Ingredienser
  • 75 g smör
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk potatismjöl
  • 250 g rabarber
Till servering
  • laktosfri grädde eller laktosfri vaniljglass
  • laktosfri grädde eller laktosfri vaniljglass
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
  2. Smält smöret och stöt kardemummakärnorna i en mortel.
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen, kardemumman och smöret i äggsmeten och häll smeten i formen. Skär rabarbern i ca 1 x 1 cm stora tärningar. Blanda rabarberbitarna med potatismjöl och strö dem över smeten.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
  5. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.