Rabarberkaka
Tänk vad härligt att rabarber är FODMAP-vänligt! Om du gillar rabarber lika mycket som jag kan du plocka under sommaren och lägga i frysen. Vegan? Använd mjölkfritt margarin, äggersättning och mjölkfri glass eller grädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
- Smält smöret och stöt kardemummakärnorna i en mortel.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen, kardemumman och smöret i äggsmeten och häll smeten i formen. Skär rabarbern i ca 1 x 1 cm stora tärningar. Blanda rabarberbitarna med potatismjöl och strö dem över smeten.
- Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg.
- Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Receptanteckningar
Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”
Fotograf: Ulrika Pousette.