Festlig soppa som passar bra som både för- och huvudrätt. Eftersom det är svårt
att hitta skaldjursfond utan lök i butiken gör vi egen fond på räkskalen här.
Räksoppa
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 500 g färska eller frysta räkor med skal
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- 1 st morot
- 1 bit rotselleri
- 0,5 st fänkål
- 1 st purjolök gröna delen
- 0,5-1 st chilifrukt
- 2 msk tomatpuré
- 1 st lagerblad
- 2 tsk paprikapulver
- 0,5 dl armagnac/konjak
- 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
- vatten
- 4 dl laktosfri vispgrädde
- salt och vitpeppar
- färsk dill
Ingredienser
|
Instruktioner
- Tina och skala räkorna. Spara skalen. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
- Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpuré, lagerblad och paprikapulver. Efter några minuter, häll i armagnac/cognac och vin.
- Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl. Koka upp och skumma eventuellt av. Låt sjuda 10–15 minuter. Sila av skalen och koka ner vätskan tills det återstår 1/3.
- Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10–15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt en skvätt armagnac/cognac.
- Lägg ner räkorna precis före servering. Garnera med finhackad dill.