Festlig soppa som passar bra som både för- och huvudrätt. Eftersom det är svårt

att hitta skaldjursfond utan lök i butiken gör vi egen fond på räkskalen här.

Räksoppa
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 500 g färska eller frysta räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 st morot
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 st fänkål
  • 1 st purjolök gröna delen
  • 0,5-1 st chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl armagnac/konjak
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • färsk dill
Portioner
portioner
Ingredienser
  • 500 g färska eller frysta räkor med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 st morot
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 st fänkål
  • 1 st purjolök gröna delen
  • 0,5-1 st chilifrukt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 dl armagnac/konjak
  • 1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • 4 dl laktosfri vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • färsk dill
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Tina och skala räkorna. Spara skalen. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
  2. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpuré, lagerblad och paprikapulver. Efter några minuter, häll i armagnac/cognac och vin.
  3. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl. Koka upp och skumma eventuellt av. Låt sjuda 10–15 minuter. Sila av skalen och koka ner vätskan tills det återstår 1/3.
  4. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10–15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt en skvätt armagnac/cognac.
  5. Lägg ner räkorna precis före servering. Garnera med finhackad dill.