Räksoppa
Räksoppa
Portioner
4portioner
Portioner
4portioner
Ingredienser
  • 500g färska eller frysta räkor med skal
  • 2msk olivolja
  • 1msk smör
  • 1st morot
  • 1bit rotselleri
  • 0,5st fänkål
  • 1st purjolökgröna delen
  • 0,5-1st chilifrukt
  • 2msk tomatpuré
  • 1st lagerblad
  • 2tsk paprikapulver
  • 0,5dl armagnac/konjak
  • 1dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • vatten
  • 4dl laktosfri vispgrädde
  • salt och vitpeppar
  • färsk dill
Instruktioner
  1. Tina och skala räkorna. Spara skalen. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Lägg i skalen och fräs under omrörning.
  2. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpuré, lagerblad och paprikapulver. Efter några minuter, häll i armagnac/cognac och vin.
  3. Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl. Koka upp och skumma eventuellt av. Låt sjuda 10–15 minuter. Sila av skalen och koka ner vätskan tills det återstår 1/3.
  4. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 10–15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt en skvätt armagnac/cognac.
  5. Lägg ner räkorna precis före servering. Garnera med finhackad dill.