Rödbetsgravad lax
En vacker och härlig variant på en av julbordets klassiker.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Förberedelsetid 2 dygn
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
Gravning
  • 400 g laxfilé med skin
  • 2 msk salt
  • 4 msk socker
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 rödbeta färsk
Dionnaise
  • 3 äggulor
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk lönnsirap
  • 2 msk dijonsenap grov
  • 2 dl rapsolja
  • salt
Garnering
  • grönkål eller baby mangold
  • endivsallad
  • rosésallad
  • citronskal
  • rosépeppar
Förberedelsetid 2 dygn
Tillagningstid 30 min
Portioner
port
Ingredienser
Gravning
  • 400 g laxfilé med skin
  • 2 msk salt
  • 4 msk socker
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 rödbeta färsk
Dionnaise
  • 3 äggulor
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk lönnsirap
  • 2 msk dijonsenap grov
  • 2 dl rapsolja
  • salt
Garnering
  • grönkål eller baby mangold
  • endivsallad
  • rosésallad
  • citronskal
  • rosépeppar
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
Gravning
  1. Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxen, även under. Tvätta och skala rödbetan ordentligt. Riv den sedan fint och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret börjar smälta, ca 30 min. Plasta in och ställ i kylen ett dygn.
  2. Vänd laxen och låt den ligga ytterligare ett dygn.
Dijonnaise
  1. Vispa ihop äggulor, vinäger, lönnsirap, och senap. Häll oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
  2. Ta bort rödbetan från laxen och skär upp i sneda tunna skivor. Lägg laxskivorna lite omlott på ett serveringsfat. Droppa över lite av dijonnaisen och servera resten vid sidan om. Riv grönkålen i mindre bitar och garnera laxen med grönkål, endivblad, rosésalladsblad och citronzest. Mal sist över lite rosépeppar.