Rödbetsgravad lax
En vacker och härlig variant på en av julbordets klassiker.
Förberedelsetid | 2 dygn |
Tillagningstid | 30 min |
Portioner |
port
|
Ingredienser
Gravning
- 400 g laxfilé med skin
- 2 msk salt
- 4 msk socker
- 2 krm svartpeppar
- 1 rödbeta färsk
Dionnaise
- 3 äggulor
- 1,5 msk äppelcidervinäger
- 1 tsk lönnsirap
- 2 msk dijonsenap grov
- 2 dl rapsolja
- salt
Garnering
- grönkål eller baby mangold
- endivsallad
- rosésallad
- citronskal
- rosépeppar
Ingredienser
Gravning
Dionnaise
Garnering
|
Instruktioner
Gravning
- Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxen, även under. Tvätta och skala rödbetan ordentligt. Riv den sedan fint och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret börjar smälta, ca 30 min. Plasta in och ställ i kylen ett dygn.
- Vänd laxen och låt den ligga ytterligare ett dygn.
Dijonnaise
- Vispa ihop äggulor, vinäger, lönnsirap, och senap. Häll oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
- Ta bort rödbetan från laxen och skär upp i sneda tunna skivor. Lägg laxskivorna lite omlott på ett serveringsfat. Droppa över lite av dijonnaisen och servera resten vid sidan om. Riv grönkålen i mindre bitar och garnera laxen med grönkål, endivblad, rosésalladsblad och citronzest. Mal sist över lite rosépeppar.