Rödbetsgravad lax
En vacker och härlig variant på en av julbordets klassiker.
Rödbetsgravad lax
En vacker och härlig variant på en av julbordets klassiker.
Portioner Förberedelsetid
4port 2dygn
Tillagningstid
30min
Portioner Förberedelsetid
4port 2dygn
Tillagningstid
30min
Ingredienser
Gravning
  • 400g laxfilé med skin
  • 2msk salt
  • 4msk socker
  • 2krm svartpeppar
  • 1 rödbetafärsk
Dionnaise
  • 3 äggulor
  • 1,5msk äppelcidervinäger
  • 1tsk lönnsirap
  • 2msk dijonsenapgrov
  • 2dl rapsolja
  • salt
Garnering
  • grönkål eller baby mangold
  • endivsallad
  • rosésallad
  • citronskal
  • rosépeppar
Instruktioner
Gravning
  1. Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Blanda salt, socker och peppar. Strö blandningen över laxen, även under. Tvätta och skala rödbetan ordentligt. Riv den sedan fint och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur tills sockret börjar smälta, ca 30 min. Plasta in och ställ i kylen ett dygn.
  2. Vänd laxen och låt den ligga ytterligare ett dygn.
Dijonnaise
  1. Vispa ihop äggulor, vinäger, lönnsirap, och senap. Häll oljan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
  2. Ta bort rödbetan från laxen och skär upp i sneda tunna skivor. Lägg laxskivorna lite omlott på ett serveringsfat. Droppa över lite av dijonnaisen och servera resten vid sidan om. Riv grönkålen i mindre bitar och garnera laxen med grönkål, endivblad, rosésalladsblad och citronzest. Mal sist över lite rosépeppar.