Rotsellerisoppa
Rotselleri är billigt och finns nästan alltid att få tag på. Smaken är len och passar perfekt i en soppa. Soppan går jättebra att frysa in, så gör ordentligt med soppa när du ändå är igång. Vegan? Byt ut grädden mot ris- eller havregrädde.
Rotsellerisoppa
Rotselleri är billigt och finns nästan alltid att få tag på. Smaken är len och passar perfekt i en soppa. Soppan går jättebra att frysa in, så gör ordentligt med soppa när du ändå är igång. Vegan? Byt ut grädden mot ris- eller havregrädde.
Portioner
4port
Portioner
4port
Ingredienser
  • 1kg rotselleri
  • 5cm ingefära
  • 3 morötter
  • 2 salladslökargröna delen
  • ev. 1 tsk koncentrerad vitlöksolja
  • olivolja
  • 1,3liter vatten
  • 3dl laktosfri grädde
  • ½dl vitvinsvinäger
  • 2 msk lökfri grönsaksfond
  • 2 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
Instruktioner
  1. Skala och skär rotselleri, ingefära och morötter grovt. Hacka salladslöken och fräs tillsammans med ingefäran i vitlöksolja och olivolja i en större kastrull eller gryta.
  2. Lägg i rotselleri och morot och fräs några minuter.
  3. Tillsätt vatten, grädde, vitvinsvinäger, grönsaksfond, soja och sambal oelek. Låt koka på svag värme under lock ca 20 minuter.
  4. Mixa soppan slät innan servering och smaka av med salt. Servera med ett gott bröd.
Receptanteckningar

Receptet är ifrån boken “Lugn Mage med grön mat”

Fotograf: Ulrika Pousette.