Saffransdoftande fiskgryta med ramslöksaioli
OBS! Enligt senaste analyserna är tomat begränsat till max 70 g per tillfälle. Undvik detta recept under elimineringsfasen och tills du har återinfört fruktos.
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Aioli
  • 2 äggulor
  • 4 droppar vitlöksolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • torkad ramslök efter smak
  • salt
  • 0,5 citron
Fiskgryta
  • 200 g räkor med skal
  • 300 g lax
  • 300 g torsk
  • 1 purjolök gröna delen
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 5 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 1 knippe timjan
  • olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 burkar hela körsbärstomater á 400 g
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 5 dl hemgjord skaldjursfond (eller 5vatten och 4 msk hummerfond, Bong)
  • salt och svartpeppar
  • vitlöksolja
Tillagningstid 70 min
Portioner
port
Ingredienser
Aioli
  • 2 äggulor
  • 4 droppar vitlöksolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • torkad ramslök efter smak
  • salt
  • 0,5 citron
Fiskgryta
  • 200 g räkor med skal
  • 300 g lax
  • 300 g torsk
  • 1 purjolök gröna delen
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 5 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 1 knippe timjan
  • olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 burkar hela körsbärstomater á 400 g
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 5 dl hemgjord skaldjursfond (eller 5vatten och 4 msk hummerfond, Bong)
  • salt och svartpeppar
  • vitlöksolja
Votes: 0
Betyg: 0
Betygsätt detta recept!
Skriv ut recept
Instruktioner
  1. Vispa ihop äggula, vitlöksolja och vinäger. Häll i rapsoljan under vispning i en tunn jämn stråle. Smaka av med ramslök, salt och citronsaft. Låt vila i kylen tills servering.
  2. Skala räkorna och skär fisken i bitar 3x3 cm. Strimla purjolök och fänkål. Skala och skär morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i mindre bitar. Värm olivolja i en gryta och fräs alla grönsaker några minuter utan att de tar färg. Häll i saffran, timjan, chiliflakes, körsbärstomater, vin, vatten och koka upp. Tillsätt fond och koka ca 20 minuter.
  3. Smaka av med salt, svartpeppar och vitlöksolja. Ta av grytan från värmen, lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter. Vänd sist i räkorna.
  4. Servera med en klick aioli och ett gott bröd.